Navigatie

Klik op één
van de segmenten!

Gekoppelde paragrafen met "Verlossing"

Handboek Dogmatiek

Handboek Dogmatiek

Johannes à Marck (1656-1731)

Johannes à Marck (1656-1731)

Het boek is een heruitgave van het bekende theologisch naslagwerk ‘Het merg van de christelijke godgeleerdheid’.

Hoofdstuk 28 De wedergeboorte, de aanneming, de verzoening en de verlossing

28.17De naam ‘verlossing’

Wij voegen hier nog de ‘verlossing’, ‘bevrijding’ of ‘vrijmaking’ aan toe. Zij is door alle vier de weldaden van het genadeverbond zodanig verspreid, dat zij pas in de toekomstige heerlijkmaking volkomen zal worden voltooid. 

Tot aanduiding van de ‘verlossing’ worden veel Griekse (eleutherōsis, peripoièsis, (ex)agorasmos, (apo)lutrōsis) en Hebreeuwse woorden gebruikt, ook die men met ‘kopen’, ‘verkrijgen’, ‘redden’, ‘uitrukken’, ‘uitvoeren’, enz. vertaalt. Maar voornamelijk zijn er twee Hebreeuwse woorden: 

  1. Het ene woord (ga’al) drukt het meest en in zijn nadruk een ‘vrijkopen door prijs’ uit, zoals eertijds de wet dit van de verwante lossers eiste (Lev. 25:25,47 e.v.). Het gebruikelijke Griekse woord (lutroō) komt daarmee overeen.

  2. Het andere woord (padah) ziet doorgaans op ‘vrijmaken met kracht’ (2 Sam. 4:9; Neh. 1:10). 

Dit onderscheid van woorden is er echter niet altijd (zoals onder andere blijkt uit Gen. 48:16; Ex. 6:5; Ps. 49:8), en deze tweeërlei manier van bevrijding vinden wij in deze Goddelijke weldaad volkomen samengevoegd, zodat ook de verborgenheid van de ‘wet van de lossing’ hier zijn volle vervulling heeft. 

Als aan God een ‘verlossing’ wordt toegeschreven, wordt daaronder verstaan:

  1. Soms een redding uit enige lichamelijke ellende, hetzij van een geheel volk of van individuele mensen (vgl. Ps. 34:20,23; Ps. 77:16; Hand. 7:35).

  2. Soms een bevrijding van de geestelijke slavernij met haar gevolgen, hetzij alleen uitwendig (wat misschien het geval is in 2 Petr. 2:1,20), of tegelijk ook inwendig. Deze bevrijding zal voltrokken worden in onze heerlijke opstanding door de wegneming van alle overblijfselen van de zonde, van het verderf en van de kwade aanvallen, volgens de verwachting van de gelovigen (Luk. 21:28; Rom. 8:23; Ef. 1:14; Ef. 4:30), maar wordt echter hier op aarde in genade begonnen. 

Definitie van de verlossing

Wij beschrijven de verlossing als: ‘Een weldaad van het genadeverbond, waardoor de uitverkorenen, die van nature gesteld zijn onder de macht van de satan, de zonde en de vloek, hiervan door Jezus’ bloed en Geest worden bevrijd en tot een bijzonder eigendom van God gemaakt, tot Zijn eer en hun zaligheid.’ 

Naar paragraaf